Połączenie tramwajowe Pabianice - Łódź

Tematy o naszych drogach, komunikacji i wszystkim co jeździ...
MariuszR
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Połączenie tramwajowe Pabianice - Łódź

Postprzez MariuszR » 8 lut 2008, o 14:43

Tramwaj Regionalny czy tylko Łódzki?

Oficjalnie sąsiadujące z Łodzią Zgierz i Pabianice chętnie przyłączą się do projektu. W praktyce jednak samorządowcy przyznają, że na wymianę torów nie mają pieniędzy. - Chcemy tramwaju, ale trzeba sprawdzić wszystkie wyliczenia. Te z 2004 r. na pewno są już nieaktualne - mówi Joanna Kołakowska, p.o. naczelnika wydziału inżynierii miasta i ochrony środowiska w Pabianicach. - Nie wiemy też, czy o ewentualne unijne dofinansowanie powinniśmy starać się sami czy wspólnie z innymi miastami.

W sekretariacie Urzędu Gminy Ksawerów na pytanie o ŁTR odpowiedź była jeszcze krótsza: Nie komentujemy sprawy tramwajów.

http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4909438.html

A mi się przypomniało że był kiedyś projekt komunikacji w oparciu o tramwaje dwusystemowe, mogace poruszać siępo torach zarówno kolejowych jak i tramwajowych:

http://pabianiceonline.eu/plan05.pdf

http://pabianiceonline.eu/pabianice.pdf
Ostatnio edytowano 30 lis 2008, o 23:02 przez MariuszR, łącznie edytowano 1 raz

Bosman
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Postprzez Bosman » 8 lut 2008, o 15:25

Ostatnio rano w sklepie o 6 rano kupowałem bułki :)
I masło, ale nie mieli jeszcze dostawy mojego ulubionego masła, więc kupiłem inne.
Masło okazało się margaryną.
A, tramwaj regionalny, okazuję się, że będzie jeździł tylko po Łodzi.

Pewnie ŁTR-u się nie doczekamy.
Ciekawe czy euro 2012 się w Polsce doczekamy...

Elmirka
Piaski - witamy w piaskownicy
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez Elmirka » 8 lut 2008, o 20:21

A ja bym chciała tramwaj, lubię tramwaj...
Czuję, że budzi się we mnie zwierzę. Niestety, to chyba leniwiec.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 8 lut 2008, o 22:44

I słusznie.
Torowisko tramwajowe zwęża ulice Pabianicką.
Wyeliminować tramwaj wprowadzić cztery pasy ruchu i trolejbusy, a przepustowość arterii poprawi się o ponad 100%.
Strata takiej ilości terenu komunikacyjnego pod tramwaj, który jedzie rwa razy na godzinę to marnotrastwo

Bosman

Postprzez Bosman » 8 lut 2008, o 22:58

ja_arek napisał(a):Wyeliminować tramwaj wprowadzić cztery pasy ruchu i trolejbusy, a przepustowość arterii poprawi się o ponad 100%.
Strata takiej ilości terenu komunikacyjnego pod tramwaj, który jedzie rwa razy na godzinę to marnotrastwo

Ponad 100 lat historii od tak sobie zniszczyć?
Bo 4 pasy są potrzebne?
Widzę, że benzyna w Polsce jest za tania.
Nie chce mi się pisać, dlaczego co i jak polecam posty użytkownika Szk
http://www.zyciepabianic.pl/forum/searc ... author=SzK
Szczególności ten:
http://www.zyciepabianic.pl/forum/viewt ... light=#774

MariuszR

Postprzez MariuszR » 8 lut 2008, o 23:12

ja_arek napisał(a):I słusznie.
Wyeliminować tramwaj wprowadzić cztery pasy ruchu i trolejbusy, a przepustowość arterii poprawi się o ponad 100%.

S-14 jeśli powstanie odciąży trasę Partyzancka - Łódzka - Pabianicka moim zdaniem na tyle że wystarczy tej szerokości jak jest teraz.

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 10 lut 2008, o 00:43

1. Zgadzam sięz opinią MariuszaR, to jest jakaś alternatywa.
2. Odnośnie postu Bosmana.
Uważam, że priorytetem dla Pabianioc powinno być doskonałe skomunikowanoe z Łodzią i moja uwag odnosnie tramwaju w tym kierunku zmierza. Jeżeli tramwaj i linia to o przepustowości porównywalnej z metrem, dwu torowa, dwutorowa ? w każdym razie ultra szybka nie do pobicia dla samochodów. Wtedy jestem za. Czas odejść od carskiej dewizy "strategicznej linii bezdroży". Aalej w marzeniach super szybka klej do W-wy. Wsiadasz w tramwaj w P-cach i wysiadasc w W-wie po 2-do 3h.
I to jest cel do którego trzeba dążyć.
3. tramwaj o`k ale taki jaki pisze cytowany przez Bosmana człowiek, a to w naszych warunkach jest mrzonka na rzie.
4. Podsumowując jeżeli tramwaj to szybki jak metro, dwu torowy główna tętnica komunikacyjna.
Inaczej lepiej zaorać!
5.Tylko do MariuszaR, zapewne zdajesz sobie sprawę, że S14 będzie przebiegac nie dla Gminy Pabianice ale kosztem Gmiy Pabianice

Bosman

Postprzez Bosman » 10 lut 2008, o 00:53

Ja już nie chce pisać kto obiecał szybkie połączenie Łódź- Warszawa.
Wręcz tak szybkie jak Francuskie linie.
Nie chce pisać bo znów jakiś user o nicku zaczynającym się na D. napiszę, że nie lubię lewicy.
A, ja tylko rozliczam obietnice...

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 10 lut 2008, o 00:55

W tym temacie to kompromitacja jest znacznie dłuższa.
Do niedawna dwa największe miasta w2 p[olce nie posiadały żadnego bezpośredniego połączenia.
Duopolis ktoś powiedział :wink:

Aha:
jeszcze jedno tradycja, na któą powołał się Bosma.
Rachunek ekonomiczny w tym przypadku... na dogodnym połaczniu z Łodzią zyskamy więcej. za połączeniem powinny iść tereny pod inwestycje przemysłowe, lrinie komunikacyjne z gminy bespośrednio do Łodzi. Nie rylko Pabianicka istnieje. Gmina nic w tym kierunku nie robi. Czerpmy z Łodzi kadrfy a dawajmy tereny i infrastrukturę. Myślę, że w znaczym stopniu możemy starać się kształtować model naszwgo rozwoju, tak aby Pabianice i Gmina Pabianice to nie była sypialnia Ł. ale teren dający dobrą pracę, lepsze poczucie bezpieczeństwa, bliżsxy konbtakt z naturą i teren marzeń a nie emigracji.
Jednak podstawą jest PERFEKCYJNE skomunikowanie z centrum Ł.

MariuszR

Postprzez MariuszR » 10 lut 2008, o 22:25

ja_arek napisał(a):5.Tylko do MariuszaR, zapewne zdajesz sobie sprawę, że S14 będzie przebiegac nie dla Gminy Pabianice ale kosztem Gmiy Pabianice

Można zawsze pomyśleć ile na tym można ugrać dla gminy a koszt potraktować jako inwestycję, ale to już nie mi się wypowiadać ponieważ na takich sprawach się nie znam i nie wiem jakie są możliwości, mogę tylko teoretyzować.

Bosman

Postprzez Bosman » 12 lut 2008, o 12:23

Podbijam temat, dziś w "Dzienniku Łódzkim" znalazłem to:
Obrazek

A, więc kwestia czasu jak już nawet 11 nie będzie.
Ciekawe czy rok jeszcze tramwaj wytrzyma?

Dalej komentować mi się tego nie chce...

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 12 lut 2008, o 13:20

No i dobrze.
Skoro nie ma szans na szybką dwutorową linię to lepiej zdemontować i poszerzyć Pabianicką.

BOLO

Postprzez BOLO » 12 lut 2008, o 13:51

ja_arek napisał(a):No i dobrze.
Skoro nie ma szans na szybką dwutorową linię to lepiej zdemontować i poszerzyć Pabianicką

ale nie ma kasy od chocianowic do pabianic - na pabianickiej zostaną tak jak dotychczas z tego co się orientuje chyba że coś przeoczyłem...
ioo było was poznac ale albo jestem zbyt głupi aby was zrozumieć albo zbyt mądry aby was cokolwiek nauczyć

Bosman

Postprzez Bosman » 12 lut 2008, o 16:02

Nie wiem, czy dobrze, czy źle.
Każdy jest lobbystą swego losu.
Pisząc obiektywnie to fakt, Łódzka, Pabianicka, może i się komuś nie wydaję wąską ulicą, do czasu, jak na niej jest jakiś wypadek, wtedy tramwaj jest szybszy kilkukrotnie.
Likwidacja tramwaju, poszerzyła by drogę w Ksawerowie, ale czy były by na to pieniądze?
Likwidacja szyn, trakcji,nowy asfalt...
A, z punktu widzenia pasażera, gdyby tak z jutro już tramwaje nie jeździły by co by było?
Dwie opcje:busy, pksy nie mieszczące takiej ilości pasażerów.
Zawrotne ceny za przejazd.
W, tym momencie jeśli prezydent mówi kasy nie, a tramwaj trzeba zlikwidować, bo siłą rzeczy, nie ma znów pieniędzy na remonty torów, to powinno miasto dofinansować
linie do Łodzi autobusową.
A, by zastąpić tramwaj potrzeba minimum 6 przegubowców!

Inna sprawa, że jedne z pierwszych moich postów na tym forum, były takie, jaki plan ma miasto na remonty, inwestycję bez unii.
Bo, na takiej zasadzie jak unia da to zrobimy, to tak samo, jak tatuś da, to synuś będzie miał samochód, więc pracować on nie musi.

MariuszR

Postprzez MariuszR » 12 lut 2008, o 16:46

Bosman napisał(a):Pisząc obiektywnie to fakt, Łódzka, Pabianicka, może i się komuś nie wydaję wąską ulicą, do czasu, jak na niej jest jakiś wypadek, wtedy tramwaj jest szybszy kilkukrotnie.
Likwidacja tramwaju, poszerzyła by drogę w Ksawerowie, ale czy były by na to pieniądze?

Rozbudowa tramwaju zależy od naszych samorządów lokalnych, natomiast droga jest krajowa? Pabianice na terenie ksawerowa na pewno je nie poszerzą, bo niby dlaczego na nie swoim terenie mieli by budować drogi.
Ksawerów za koszty poszerzenie pabianickiej by chyba wszystkie swoje gminne drogi asfaltem nowym wyłożył:-) Przerasta takie zadanie budżet tej gminy, no i to nie ich droga.
W monecie kiedy chyab S-14 już jest na etapie takim że niedługo zacznie się materializować nie wiem czy ktokolwiek będzie chciał inwestować w przebudowę istniejącej drogi kiedy potrzeba środków na nowe.

Bosman napisał(a):Inna sprawa, że jedne z pierwszych moich postów na tym forum, były takie, jaki plan ma miasto na remonty, inwestycję bez unii.
Bo, na takiej zasadzie jak unia da to zrobimy, to tak samo, jak tatuś da, to synuś będzie miał samochód, więc pracować on nie musi.

To nie do końca jest tak że jak unia da to zrobimy, najpierw trzeba wyłożyć swoje aby później dostac zwrot tych 85%, nie wiem ile teraz faktycznie ma ta inwestycja kosztować, ale jeśli przyjąć za prawdę co piszą w dzienniku łódzkim że około 130 mln to kwota ta jest wieksza od rocznego budżetu miasta (w tym roku chyba 124 mln). Oczywiście sytuacja nie jest beznadziejna bo są możliwości aby dotacje dostawać już na zakończone etapy prac. A więc trochę wydaliśmy, zwrócili nam 85% więc mamy na kolejny etap inwestycji.

Bosman

Postprzez Bosman » 12 lut 2008, o 16:50

MariuszR napisał(a):To nie do końca jest tak że jak unia da to zrobimy, najpierw trzeba wyłożyć swoje aby później dostac zwrot tych 85%, nie wiem ile teraz faktycznie ma ta inwestycja kosztować, ale jeśli przyjąć za prawdę co piszą w dzienniku łódzkim że około 130 mln to kwota ta jest wieksza od rocznego budżetu miasta (w tym roku chyba 124 mln). Oczywiście sytuacja nie jest beznadziejna bo są możliwości aby dotacje dostawać już na zakończone etapy prac. A więc trochę wydaliśmy, zwrócili nam 85% więc mamy na kolejny etap inwestycji.

To było ogólne stwierdzenie, nie koniecznie do tramwaju.
Wydaję mi się że władze nie chcą chyba nawet tych 15 %.
Te 15 % to w najgorszym wyliczeniu prawie 20 mln.
To też ogromna suma.

[ Dodano: Wto 12 Lut, 2008 ]
pamiętajcie o kilku szcsegółach.
20 mln- tramwaj.
A, autobusów minimalnie 6, po 10 latach te autobusy na szrot.
Tramwaj jak nowy po 10 latach będzie.
Mniejsze koszty itd.
Szybsza podróż.

I to jest w sumie coś najgorszego, nikt nie myśli co będzie za ileś tam kadencyj.
Tak samo w zusie, emerytów przybywa non stop, co będzie za 10 lat, a co kogo to przecież obchodzi.

SzK

Postprzez SzK » 12 lut 2008, o 16:56

ja_arek napisał(a):I słusznie.

Niesłusznie.

Przepustowość wg mnie (a w sumie nie mnie, bo piszę to korzystając z dziedziny wiedzy jaką jest inżynieria ruchu) praktycznie by nie wzrosła !

Poza tym, skąd będziesz miał teren pod dwa dodatkowe pasy ? W Ksawerowie
poprzez likwidację toru zyskasz około 1,5 metra szerokości,
a to nie starczy nawet na jeden pas ! (na drodze tej kategorii powinien mieć 3,5 m).

Korki w Ksawerowie nie biorą się z tego, iż droga jest za wąska, tylko z faktu istnienia sygnalizacji świetlnej na skrzyżowaniu z ul. Szkolną.

W Łodzi tj. od Chocianowic do granicy miasta (Ikea) Pabianicka będzie poszerzona po lewej stronie (patrząc w kierunku Pabianic), tory nie przeszkadzają.

Jedzie dwa razy na godzinę gdyż miasto nie płaci ani złotówki za ten tramwaj.

Gdyby wyremontować linię (o odnogach na Bugaj już nawet nie marzę) skorzystałoby z niej więcej osób, byłaby szybsza niż bus/autobus i wygodniejsza od samochodu - wsiadasz i jedziesz nie martwiąc się o miejsce parkingowe oraz czy jakiś wariat cię zabije.

Dodam, że wyliczenie iż z tramwaju korzysta 16000 osób miesięcznie jest złe.
Oznaczałoby to że dziennie jest to 530 osób.
Jak się spojrzy na tramwaje, jeździ nimi o wiele więcej osób.
Na terenie samych Pabianic (wg badań z końca 2004, a więc po roku istnienia 11-ki) korzystało z tramwaju 2000 osób dziennie w jedną stronę.
Drugie tyle jechało dziennie do Łodzi.

4. Podsumowując jeżeli tramwaj to szybki jak metro, dwu torowy główna tętnica komunikacyjna.
Inaczej lepiej zaorać!

Niekoniecznie dwutorowy. Obecny układ linii jest przemyślany. Na terenie miasta Pabianice są dwa tory, gdyż było przewidziane kursowanie linii do Łodzi oraz linii "bis". Między Łodzią a Pabianicami jeden tor wystarcza, płynność ruchu może być zachowana przy częstotliwości nawet 12 minut, można zastanowić się nad wybudowaniem dodatkowych mijanek awaryjnych (czy tzw. nadmiarowych), z których tramwaje korzystałyby w przypadku opóźnień.
Ostatnio edytowano 12 lut 2008, o 17:02 przez SzK, łącznie edytowano 1 raz
http://mzkpabianice.republika.pl - Rozkład MZK
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1620532 ... omosc.html
Prof.Suchorzewski: Mniejsze korki już były

Bosman

Postprzez Bosman » 12 lut 2008, o 17:02

SzK napisał(a):Na terenie samych Pabianic (wg badań z końca 2004, a więc po roku istnienia 11-ki) korzystało z tramwaju 2000 osób dziennie w jedną stronę.
Drugie tyle jechało dziennie do Łodzi.

Wiesz, to może być i prawda.
Ludzi coraz mniej jeździ komunikacją miejską, taka mentalność, że już samochodem się jeździ do kiosku po gazetę.
Inna sprawa to smutna, ale prawdziwa, w 11, to mało kto kasuję bilety.
Wsiądź na Wiejskiej, i obserwuj kto kasuję, a kto nie.
A, kontroli w 11, jak nie było tak nie ma.
A, jak są, to marginalne jest to zjawisko.

Co do pozostałej treści 100 % racji,

SzK

Postprzez SzK » 12 lut 2008, o 17:18

Na marginesie:
Hmm, MZK "zbadało", że w Pabianicach dziennie korzysta z autobusów 13000 pasażerów.
Czyli około 10 % mieszkańców jedzie w dwie strony.
Żałosna wartość. W miastach europejskich jest to nawet 60%
Ale co się dziwić, skoro u nas panowie prezes i kierownik z MZK nie potrafią zrozumieć, że lepiej jest jak 3 autobusy jadą co 10 minut, a nie 3 na raz co 30 minut.
---

16000 miesięcznie być może przejeżdża przez granicę Łodzi.
Ale dane nie uwzględniające wszystkich pasażerów nie są rzetelne.
Zawsze można dobrać liczby tak, aby udowodnić to co się chce.
Z tym (tj 16000) ewentualnie się zgodzę. Ksawerów praktycznie nie jeździ tramwajem, oprócz młodzieży. Ale co się dziwić - bus 2,5 zł... tramwaj 2 + 2,40 = 4,40 zł.
Ale gdyby mieli ŁTR i możliwość zakupu jednego biletu miesięcznego na swój tramwaj i całą Łódź, to na pewno nie jechaliby busem, który raz jest, raz nie ma,
raz jest o 7:20 raz o 7:30, i w którym jedzie się jak w puszce.

Zresztą dzień wcześniej pisało "chcemy tramwaju, ale jak ktoś nam wypełni wniosek"
a teraz "szkoda pieniędzy na tramwaj którym będzie jeździć 16000 osób"

Warto dodać, iż nawet jeśli obecny koszt przebudowy linii od Wiejskiej do Chocianowic
wynosi 120 mln zł, to po pierwsze do granicy Łodzi płaci Łódź (a tam są dwa tory).
Zostanie ~ 100-110 mln z czego 85% może zwrócić UE.
W rezultacie byłby tramwaj za 16-17 mln + koszty finansowe (odsetki od kredytu w trakcie realizacji inwestycji).
Ale lepiej puszczać kaczki czy cokolwiek by to nie było na MOSiR za 0,8 mln.

Oczywiście, pieniędzy jest mało, dlatego trzeba je wydawać racjonalnie.
Wydawać na coś, co może przyczynić się w przyszłości do wzrostu gospodarczego (choćby w skali lokalnej.
Ten tramwaj jest inwestycją na 50 lat !
Poza tym, biednego nie stać na rzeczy tanie.
http://mzkpabianice.republika.pl - Rozkład MZK
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1620532 ... omosc.html
Prof.Suchorzewski: Mniejsze korki już były

Bosman

Postprzez Bosman » 12 lut 2008, o 17:40

SzK napisał(a):Hmm, MZK "zbadało", że w Pabianicach dziennie korzysta z autobusów 13000 pasażerów.
Czyli około 10 % mieszkańców jedzie w dwie strony.
Żałosna wartość. W miastach europejskich jest to nawet 60%
Ale co się dziwić, skoro u nas panowie prezes i kierownik z MZK nie potrafią zrozumieć, że lepiej jest jak 3 autobusy jadą co 10 minut, a nie 3 na raz co 30 minut.

Zgadza się, ale i tak nawet przy odpowiedniej synchronizacji rozkładu, odpowiedniego taboru, nie dojdziemy do tego pułapu, nie wiem czy byśmy doszli do 15 %.
Ja, zganiam to na mentalność, gdzie polak jeździ samochodem do kiosku, bo tak wygodniej.
SzK napisał(a):16000 miesięcznie być może przejeżdża przez granicę Łodzi.
Ale dane nie uwzględniające wszystkich pasażerów nie są rzetelne.

Nie wiem, kto ma rację, ale mamy następujące dane:
49 kursów z Wiejskiej od poniedziałku do piątku- w styczniu takich dni było 22 dni
38 kursów w sobotę -takich dni w styczniu było 5 (1 styczeń liczę jako sobotę)
38 kursów w niedzielę, - takich dni w styczniu były cztery dni.

Z Łodzi by zachować symetrię odpowiedni jest po jednym kursie mniej.
czyli 48 pomnożyć przez 22
37 przez 5
37 przez 4
Wynik jest następujący: ponad 2800 kursów- wiec na kurs wychodzi mniej niż 6 biletów.
Bez komentarza.

SzK, wyliczenia na podstawie rozkładu z twojej strony.
Rozkład chyba dobry tam jest :)

Następna strona

Powrót do Cztery koła i nie tylko