Połączenie tramwajowe Pabianice - Łódź

Tematy o naszych drogach, komunikacji i wszystkim co jeździ...
ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 29 paź 2009, o 12:01

Widzę eve, że masz nowe wiadomości, znaczy się rondo zamierzają wybudować zamiast linii?
Ja tylko nie mogę zrozumieć dlaczego do ludzi nie trafiają proste argumenty finansowe, że koszt jest absurdalnie wysoki w stosunku do możliwości budżetu naszego miasta?
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

eve666
lewityn - wypływasz na szerokie wody

Re: Połączenie tramwajowe Pabianice - Łódź

Postprzez eve666 » 29 paź 2009, o 13:24

ja_arek napisał(a):Widzę eve, że masz nowe wiadomości, znaczy się rondo zamierzają wybudować zamiast linii?

:D
ja_arek napisał(a):Ja tylko nie mogę zrozumieć dlaczego do ludzi nie trafiają proste argumenty finansowe, że koszt jest absurdalnie wysoki w stosunku do możliwości budżetu naszego miasta?

Wiesz, ja myślę, że argument o kosztach trafia do ludzi. Jednakże cały czas wizja wygodnego dojazdu do Łodzi/Ikei (takim regionalnym tramwajem po prostych szynach, z jednym biletem miesięcznym na całą linię) jest kusząca niezmiernie. Gdyby realia dotyczące współpracy pomiędzy Pabianicami, Łodzią i Zgierzem były inne taka wizja miałaby możliwość zaistnieć w rzeczywistości.
Środki unijne, fajny projekt i coś mogłoby się zadziać. Ale... do tego potrzeba normalnych ludzi za biurkiem.

Ostatnio słyszałam, jak urzędnicy traktują wnioski o dotacje na rozpoczęcie dg inne, niż "chcę przyklejać opalonym paniom kolorowe paznokcie". Po prostu je odrzucają, bo są zbyt skomplikowane i musieliby wnikać w detale. Wolą odmówić, niż czytać, bo jak coś wykazuje się wysokim stopniem złożoności to może nie wypali. Więc co dopiero wnioski o dotację na rozbudowę takiej linii..?
A w ogóle kto miałby ten wniosek pisać? Tu dopiero zagwozdka. Bo przecież jak jeden napisze i zacznie realizację, to kończyć będzie następna kadencja. A następna kadencja stwierdzi, że tego nie rozumie, nie wie i w ogóle to nie ich sprawa, a odchodząc wszystkie zasługi przypisze sobie. Trzecia kadencja będzie płacić kary za opóźnienia, a potem będzie musiała zwrócić dotacje z naliczonymi odsetkami za brak realizacji.

Prawdę mówiąc mam dość tych politycznych przepychanek, podsłuchów, agentów, oświadczeń, lustracji, wilczych oczu, jednorękich bandytów i martyrologii. Ja chcę, żeby oni w końcu wzięli się do roboty. Razem.

Obecnie cokolwiek by zaczęli z tym tramwajem to ugrzęźnie na kolorze. Czerwony tramwaj?? Uch.

ola1986
Piaski - witamy w piaskownicy

Postprzez ola1986 » 29 paź 2009, o 15:09

eve666 napisał(a):chcę przyklejać opalonym paniom kolorowe paznokcie".
teraz ro mi się przykro zrobiło :?

SzK
Starówa - witaj starszy forumowiczu

Postprzez SzK » 29 paź 2009, o 16:20

ja_arek napisał(a):Ja tylko nie mogę zrozumieć dlaczego do ludzi nie trafiają proste argumenty finansowe, że koszt jest absurdalnie wysoki w stosunku do możliwości budżetu naszego miasta?

Ja za to nie potrafię zrozmieć, dlaczego ludzie nie potrafią spojrzeć dalej niż rok do przodu.
To co jest tańsze na teraz nie znaczy, że jest tańsze na jutro. T

kiedy i dokąd? O.o ...

77 minut busem na trasie Dw.Fabryczny - Waltera Jankego, w zeszłym miesiąciu.
Moja siostra jechała autobusem 90 minut na powyższej trasie w tym miesiącu.
W godzinach szczytu zejście poniżej godziny zdarza się rzadko.

Chcesz mieć świeższe dane, mogę poobserwować o której przyjeżdżają autobusy - widzę ulicę z okna.
Akurat jestem na zwolnieniu. Zresztą moja rodzina codziennie korzysta z PKS i wiem ile się jeździ...

Czyli PKSem na pewno nie dłużej niż 45-50min - tyle jechał stojąc w korku przy ikei, czyli tam gdzie teraz jest piękna gładka droga...

Pisałeś o relacji Dw.Fabryczny - Roweckiego/Bugaj, a nie Politechnika - Roweckiego/Bugaj.
Widzę, że nie korzystasz z autobusów, tramwajów, czy nawet busów, a doskonale wiesz, ile się nimi jeździ.
Z Polibudy do Warszawska/Kapliczna 46 dojechałoby w 38 minut + 10 minut dojścia = 48...

Ważne jest też to, co będzie się działo, gdy PORT Łódź ruszy na całego. To rondo ma niby dwa pasy, ale jak wjeżdża cieżarówka lub autobus to drugi pas jest fikcją...
Oby nie okazało się (a wszystko za tym przemawia) że przejazd tamtego odcinka zacznie zajmować naprawdę dużo czasu.
Po drugiej stronie IKEI - jadąc przez Ksawerów właśnie w stronę Łodzi prędkość jest widocznie ograniczana przez jadące samochody (brak swobody ruchu). A to sygnał, że dochodzimy do krytycznego natężenia ruchu, po przekroceniu którego prędkość przemieszczania się samochodów drastycznia spada.

Polecam wysłuchać to, co ma do powiedzenia w sprawie ruchu drogowego (w Warszawie) autorytet w dziedzinie
inżynierii ruchu, prof. Wojciech Suchorzewski z Politechniki Warszawskiej.
Mniejsze korki już były
http://www.tvnwarszawa.pl/28415,1620532 ... omosc.html
http://mzkpabianice.republika.pl - Rozkład MZK
Prof.Suchorzewski: Mniejsze korki już były

ja_arek
Moderator
Moderator

Postprzez ja_arek » 29 paź 2009, o 16:25

Fundusze unijne, ok eve, ale pamiętaj, że przeważnie musisz najpierw zabezpieczyć całośc środków w budżecie a dopiero po odbiorze inwestycji otrzymasz zwrot. W sytuacji gdy na miasto spada znaczna część długów szpitala, i tu masz rację że jedna ekipa dziedziczy rózne rzeczy po innych, to miasto nie jest w stanie zapisać w budżecie środków na realizację ŁTR. I niezaleznie jak słuszne są racje SzK za tramwajem i jak piekna jest wizja szybkiego i komfortowego tramwaju to w chwili obecnej jest to praktycznie niewykonalne.
"Niebo gwiaździste nade mną i prawo moralne we mnie"

SzK

Postprzez SzK » 29 paź 2009, o 16:43

I niezaleznie jak słuszne są racje SzK za tramwajem i jak piekna jest wizja szybkiego i komfortowego tramwaju to w chwili obecnej jest to praktycznie niewykonalne.

To już inna sprawa...
W tej chwili chodzi o zachowanie obecnej linii (na zasadach jak najlepszych dla pasażerów, nie budżetu miasta, który pasażerowie między innymi zasilają).
A dopiero jak pojawi się możliwość, podjęcia działań w celu modernizacji "dwóch drutów i czterech szyn".

Na marginesie: skoro Zamkowa "będzie nasza", to można tam zrobić coś naprawdę super.
http://mzkpabianice.republika.pl - Rozkład MZK
Prof.Suchorzewski: Mniejsze korki już były

veo

Postprzez veo » 29 paź 2009, o 16:44

Pamiętajcie, że w 2010 r. w życie ma wejść ustawa metropolitalna (najprawdopodobniej obejmie Łódź), a kluczowym celem tej ustawy jest wprowadzenie wspólnych taryf i realizacja inwestycji komunikacyjnych o znaczeniu metropolitalnym które są blokowane przez skromne budżety małych gmin otaczających stolice metropolii.

Może od razu w 2010 r. ŁTR nie zacznie powstawać, ale jest to perspektywa realna. Przede wszystkim o to chodzi w tej ustawie.

eve666

Postprzez eve666 » 29 paź 2009, o 16:54

ola1986 napisał(a):
eve666 napisał(a):chcę przyklejać opalonym paniom kolorowe paznokcie".
teraz ro mi się przykro zrobiło :?

Olu, przyklejasz opalonym paniom kolorowe paznokcie? Tak myślisz o swojej pracy? Bo jeśli nie (no mam nadzieję) to nie pisałam o Tobie.
Ja, pisząc te słowa użyłam swego rodzaju hiperboli - nie mając na myśli na myśli pracy tejże konkretnej Oli :) - w celu podkreślenia różnicy we wnioskach i opisania strachu urzędników przed nieznanym. A w radio, podczas dyskusji dosłownie rzucono tekst "klejenie paznokci". Ja słyszałam wiele zdań na temat mojej pracy i z niektórymi nie zgadzam się w ogóle, więc wrzuć Olu na luz.

Swoja drogą - nigdy nie dam sobie doczepić sztucznego pazura, chociaż bardzo mi się podobają u niektórych. Po prostu palce mi się "duszą". A jeszcze do niedawna po prostu nie mogłam mieć nawet odrobinę dłuższych. Z powodów praktycznych.

@ ja_arek - no i widzisz, można powiedzieć, że w tym momencie jesteśmy ofiarami ciągu przyczynowo-skutkowego mającego początek całe lata temu. Idealizm tramwajowy swoja drogą, a rzeczywistość przywaliła nas efektami wieloletnich zaniedbań i - chyba już takiej naszej narodowej cechy - krótkowzroczności. Nie jest jednak pocieszające to, że zamiast skupić się na rozwiązywaniu problemów zarządzający tym całym bajzlem wrzucają sobie nawzajem, szukają winnego, albo kopią w prehistorii wytykając błędy bez próby ich naprawienia. Mam wrażenie, ze widocznie nic innego nie potrafią.

Poczekajmy na ten 2010. Może się coś ruszy.

BARTOSh

Postprzez BARTOSh » 30 paź 2009, o 12:39

SzK napisał(a):77 minut busem na trasie Dw.Fabryczny - Waltera Jankego, w zeszłym miesiąciu.
Moja siostra jechała autobusem 90 minut na powyższej trasie w tym miesiącu.
W godzinach szczytu zejście poniżej godziny zdarza się rzadko.
SzK napisał(a):Pisałeś o relacji Dw.Fabryczny - Roweckiego/Bugaj, a nie Politechnika - Roweckiego/Bugaj.
Widzę, że nie korzystasz z autobusów, tramwajów, czy nawet busów, a doskonale wiesz, ile się nimi jeździ.
Z Polibudy do Warszawska/Kapliczna 46 dojechałoby w 38 minut + 10 minut dojścia = 48...

Co do "77" i "99" minut... przyznasz chyba sam, że takie czasy to godziny szczytu i skrajnie niesprzyjające warunki...
I owszem, nie korzystam z PKS'ów autobusów itd, bo poruszam się własnym transportem... i dzięki temu lepiej widzę co dzieje sie na drogach... a półroczne codzienne doświadczenie z PKSami mam, więc nie mów mi, że nie wiem jakie są realia na tej trasie ;)
I ja nie twierdzę, że "tramwaje są be" i że należy je zlikwidować, tory rozebrać i oddać na złom... Dziwię sie tylko twojej fanatycznej postawie.
Tramwaj jest "ok" jako dojazd do łodzi... ale dla tych osób, które mieszkają w odległości 10min. od torów... A co mają powiedzieć np mieszkańcy okolic lewitynu ? (spore osiedle, nieprawdaż? ciekawe ile procent ludności Pabianic tam mieszka...) będą zasuwać 20 min. do tramwaju, żeby dojechać do Łodzi? Zimą?... Nie, wolą wyjść na przystanek pod blokiem, poczekać na PKS, wsiąść, wysiąść...
I proszę Cię, nie pisz, że mogą dojechać inaczej, przesiadać sie... albo że można wybudować drugą linię tramwajową... bo to po prostu nierealne, w czasach kiedy jest problem z bieżącym remontem torowiska.

Owszem... fajni by było dojechać tramwajem w dowolne miejsce w Łodzi, ale do tego potrzeba finansów na remont torowiska Pabianice-Łódź (z uwzględnieniem ksawerowa), potrzeba współpracy Łódzkich przedsiębiorstw obsługujących te linie... pieniędzy w budżecie miasta na dopłaty - które muszą istnieć... bo połączenia są nierentowne (... to chyba świadczy o tym ile osób z tramwajów korzysta?)

Czyli: tak... ale nie teraz. Trzeba poczekać na wspomniane wyżej "narzędzia administracyjne" które pozwolą urzędnikom działać sprawniej i przy mniejszej ilości papierkowej roboty.
Obrazek

ewa
Moderator
Moderator

Postprzez ewa » 30 paź 2009, o 12:44

Ja mam blisko, fajnie że sobie dojadę bez odpalania auta do Portu Łódź i dalej, ale pękająca ściana od odciągów zamontowanych na budynku i dzwoniące szklanki mnie wkur...
Ogry są jak Photoshop, Photoshop ma warstwy i ogry mają warstwy...
Obrazek Obrazek

kdk

Postprzez kdk » 30 paź 2009, o 14:45

eve666 napisał(a): Gdyby realia dotyczące współpracy pomiędzy Pabianicami, Łodzią i Zgierzem były inne taka wizja miałaby możliwość zaistnieć w rzeczywistości.

Zgierz już sobie odpuścił ŁTR- a ma chyba krótszy odcinek do przebudowy i bodajże 3 składy musiał kupić. Pozostaje przy tramwaju tradycyjnym tzn. bujającym. Chyba pora zmienić nazwę tego tworu na łódzki ch :twisted: - nawet ładnie brzmi (Chocianowice - Helenówek)

grzeszek

Postprzez grzeszek » 30 paź 2009, o 15:17

veo napisał(a):Pamiętajcie, że w 2010 r. w życie ma wejść ustawa metropolitalna (najprawdopodobniej obejmie Łódź), a kluczowym celem tej ustawy jest wprowadzenie wspólnych taryf i realizacja inwestycji komunikacyjnych o znaczeniu metropolitalnym które są blokowane przez skromne budżety małych gmin otaczających stolice metropolii.

Może od razu w 2010 r. ŁTR nie zacznie powstawać, ale jest to perspektywa realna. Przede wszystkim o to chodzi w tej ustawie.

Już to widzę. Ze skromnych budżetów małych gmin prędzej mury powstaną, fosy i mosty zwodzone. Tu zawsze mają jakiegoś swojego Czesia co się z nim można dogadać a w Łodzi... Bida. Klany rodzinne nie dopuszczą do tego.
Na konferencjach prasowych o Łodzi mówią ONI
"Zamkowa wróciła do macierzy" - autentyczne z programu PRO-MOKu

Aaa i przy okazji. Bugaju nie ma. Wadza nie wie, że tu takie osiedle jest. Plany przeniesienia ruchu Bełchatów - Rzgów lub Łódź i Sieradz, Łask - Rzgów na ul. Jankego powoli się konkretyzują. Domy w centrum zostaną ocalone. A na Bugaju przez Jankego kanałami będzie się przechodzić.
Wielki raban byl i artykuly w gazetach jak po wypadku stawiali przez pół roku fotoradar. Wyparował sobie po cichutku.
Dopisuję p. wiceprezydenta Cichosza i tego pana z mikrofonem co mówi "ezemezy", do mojej listy. Po każdym wypadku na Jankego będę wam słał "ezemezy" żebyście się choc trochę poczuli odpowiedzialni za tragedie.

adekpabianice

Postprzez adekpabianice » 3 lip 2010, o 16:53

I od 1 Sierpnia 2010 cięcia w kursach. W szczycie co 30 minut i poza szczytem oraz weekendy co 60 minut. Ma też obowiązywać Łódzka strefa taryfowa. Solówki mają pozostać na stałe.

Ode mnie film z okazji inauguracji solówek na P
http://www.youtube.com/watch?v=XCKgGM-UslM

TurboAuto

Postprzez TurboAuto » 12 lip 2010, o 10:48

Co to za głupota aby ciąć połączenia tramwajowe w godzinach szczytu? Czyżby mimo wszystko tramwaje nie były tak częstym środkiem transportu jak dawniej?
Auto Szkoła - Turbo Łódź - Ośrodek Szkolenia Kierowców.

www.turbo.auto.pl

zean

Postprzez zean » 8 sie 2010, o 00:27

Myślę, że tak, nie są tak częstym środkiem transportu, zwłaszcza do Łodzi. Ja na przykład mam bliżej do PKS-u, a PKS-em, czy busem, dojeżdżam bez przesiadek i bez zbyt częstych przystanków prawie do samej pracy. Miałabym wybrać tramwaj, do którego mam dalej, który co kawałek się zatrzymuje, a w dodatku z którego musiałabym się przesiadać do następnego tramwaju? Za drogo i za długo...

teo

Postprzez teo » 24 sie 2010, o 14:55

Nie wiecie może jak jest po wprowadzeniu biletów łódzkich z biletami miesięcznymi. Chodzi mi o to czy można kupić bilet miesięczny, trasowany, imienny na łączną trasę np z Łaskiej w Pabianicach do np. Radogoszczy w Łodzi. Czy jest to jedna strefa, czy jest podział np na dwie strefy. Ile taki bilet kosztuje (normalny)?
--- Teo ---

kaacha

Postprzez kaacha » 24 sie 2010, o 18:07

Bilety miesięczne obowiązują łódzkie. Normalny na wszystkie linie po Łodzi i 41 również, kosztuje 88 zl. Na jedną linię - 56. Jest jedna strefa.

teo

Postprzez teo » 25 sie 2010, o 12:27

Dzięki za info.
To zachęca do tramwaju, szczególnie jeśli cała trasa ma mieć ponad godzinę (4,8 - bilet 2-godzinny, potrzebny np od SDH do Manufaktury). Bilet miesięczny (po łódzku migawka) to niecałe dwanaście przejazdów, czy 6 dni w obie strony, a dalej już free.
--- Teo ---

Poprzednia strona

Powrót do Cztery koła i nie tylko