sonia napisał(a):Wiesz mam awersje do pasów po wypadku kumpla - jechal dostawczakiem i miał poważny wypadek,gośc innym Lublinem wjechał w niego bokiem przy sporej predkości,samochód koziołkował a on przeżył tylko dlatego,że nie miał zapiętych pasów i siła uderzenia wyrzuciła go na pole.Samochód był do kasacji.Rzecz się działa w Świętokrzyskim.

MariuszR napisał(a):Jedna z lepszych moim zdaniem reklam społecznych
MariuszR napisał(a): ryzyko niezapinania pasów to ich prywatna sprawa i że nie powinno się do tego nikogo zmuszać przepisami.

grzeszek napisał(a):Zagadka. O kim mowa:
...posługiwał się radiem i filmem, a monopolowi informacji zawdzięczał możliwość dowolnego kształtowania nastroju społecznego...
grzeszek napisał(a):Choćby codziennie na jednej ulicy ginęło 100 ludzi z powodu niezapiętych pasów, to i tak nikt nie ma prawa zabronić im się zabijać.

ja_arek napisał(a):Właściwie to pro publico bono, powinienem wymoderować wszystkie wypowiedzi wzywające do nie zapinania pasów. Nawet jeżeli opisane przez was przypadki miały miejsce, to co z tego. Tak jak napisano to wyżej dotyczą one kilku % kolizji. W przeważającej większości, grubo ponad 90% PASY RATUJĄ ŻYCIE. I obowiązkiem każdego jest je zapinać.
No ale tak na trzeźwo, to czyja to sprawa ? Czy np. moje zapinanie czy niezapinanie pasów, to Twoja sprawa ? I moje noszenie czy nienoszenie czapki i kalesonów też ? A odwal się. No ja wiem, że z nienoszenia ciepłej bielizny nie da się zrobić takiej "reklamy społecznej". A i ofiary przeziębień nie wyglądają tak spektakularnie... Jednakowoż, do dzieła...
Dyskusja idzie nie w tym kierunku. Choćby codziennie na jednej ulicy ginęło 100 ludzi z powodu niezapiętych pasów, to i tak nikt nie ma prawa zabronić im się zabijać. CHCĄCEMU NIE DZIEJE SIĘ KRZYWDA. Naiwnie chroniąc ludzi przed ich, być może, głupotą, łamiemy ZASADĘ, co się równa rozwalaniu podstaw pewnej miłej mi cywilizacji. Ratujesz setkę ludzi niszczyć miliony.
Ja pasy zapinam.
Powrót do Cztery koła i nie tylko
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników